„Srdžbu mi, boginjo, pjevaj“… Čak i ako smo bili (ili jesmo) alergični na čitanje, prvi stihovi Ilijade većini su ostali u nekom zakutku sjećanja na školske dane. No, jeste li znali da se ovim stihovima stari Homer obraća još starijoj boginji i muzi Klio, zaštitnici junačkog pjesništva i povijesti?


Fast forward u Hrvatsku 2022. i eto nas na nekoliko dana od Kliofesta, festivala koji će se 17-20. svibnja održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te na više drugih lokacija u Zagrebu i diljem zemlje. Također nadahnut gore spomenutom boginjom, Kliofest je događanje posvećeno povijesti i njenoj popularizaciji u javnosti. Sad, što se tu uopće ima popularizirati, pomislit će netko.

9. Kliofest održat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te na više drugih lokacija u Zagrebu i diljem zemlje. Izvor slike: Dreamstime

Nije li povijest struka koju su pregazili vrijeme i nove tehnologije?

Upravo na Kliofestu, koji se nakon dvije „koronaške“ godine u svom devetom izdanju vraća u punom formatu, vidjet ćete da tome nije baš tako. Riječima jednog od organizatora, profesora Damira Agičića s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, cilj Kliofesta je na jednom mjestu okupiti povjesničare, ali i širu javnost: „I dalje se nedovoljno govori o potencijalima koje povijest ima u kontekstu razvoja kritičkog razmišljanja, ali i, primjerice, razvoja kulturnog turizma i kreativnih industrija.“

Slijedeći ovu misao, program Kliofesta nudi niz aktualnih i zanimljivih tema. Saznat ćete, primjerice, kakve veze imaju povijest i ruska agresija na Ukrajinu, u kom smjeru idu odnosi Kine i jugoistočne Europe, što je to mikrohistorija (i treba li vam za bavljenje njome mikroskop), kako izgleda povijest iz ženske perspektive, a kako brak povijesti i digitalnih tehnologija. Kliofest je i jedan od većih sajmova knjiga u Hrvatskoj, s naglaskom na promociji historiografskih i društveno-humanističkih naslova. Ove godine očekuje nas preko 40 predstavljanja knjiga, kao i prodajna izložba na kojoj će naslove po promo-cijenama ponuditi gotovo 50 nakladnika.

U ostalom dijelu programa ističe se čak pet izložbi, dok će revijalni dio Festivala pokazati kako izgleda spoj povijesti i kreative: na povjesničarskom pub-kvizu moći ćete se kliotestirati, dok će vam mladi egiptolozi prirediti egipatničku diplomu. Na samom pak otvaranju Festivala (17. 5. u 10.45 sati) učenici zagrebačke škole V. Preloga izvest će stihove baroknog pjesništva u rap i sevdah varijanti.

Detalje Kliofest programa možete pronaći ovdje, odnosno na Kliofest Facebook stranici.