U sklopu ovogodišnjeg festivala povijesti Kliofest – koji se održava od 11. do 14. svibnja – predstavit će se i studentski projekt “Bulwark of Europe – Digitizing the Habsburg-Ottoman Frontier“.

Bulwark of Europe projekt je koji se bavi proučavanjem rane faze Hrvatske i Slavonske vojne krajine, tj. razdobljem od sredine 16. stoljeća do “konsolidacije” na Saboru u Brucku na Muri 1578. godine. Cilj projekta je približiti Vojnu krajinu široj publici na zanimljiv i interaktivan način. Projekt se prije svega bavi izradom interaktivnih karata putem kojih se može pratiti brojčano stanje svake popisane utvrde te izradom interaktivnih 2D i 3D rekonstrukcija krajiških utvrda. Veliki dio aktivnosti projekta usmjeren je i na sferu javne povijesti posredstvom društvenih mreža – Facebooka i Instagrama.

Izložbu projekta moći ćete pogledati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te u digitalnom obliku na mrežnoj stranici festivala povijesti Kliofest.

Ukratko o izložbi

Izložba od 10 plakata predstavlja projekt “Bulwark of Europe – Digitizing the Habsburg-Ottoman Frontier”. Izložba je zamišljena u tri cjeline. Prva cjelina (plakat 1 – 4) ukratko prezentira osnovne ciljeve projekta te pruža uvid u okolnosti hrvatsko-slavonskog vojnokrajiškog prostora u 16. stoljeću. Druga cjelina (plakat 5 – 8) na primjeru četiri utvrde (Gradec, Kaptol, Senj/Nehaj i Konjščina) egzemplificira mogućnosti 3D rekonstrukcija i digitalnih pristupa u okviru historiografije. Zadnja cjelina (plakat 9 – 10) prikaz je web-stranici projekta te naše aktivnosti na društvenim mrežama.

Predstavljanje projekta

Osim izložbe projekt će se predstaviti i kraćim predavanjem u kojem će se u nešto više detalja proći kroz ključne ideje i aktivnosti projekta. Predavanje će se održati online, a bit će dostupno za pregled počevši od srijede 12. svibnja u 21.30h na YouTube kanalu festivala povijesti Kliofest.