Nađete li se u ovog ljeta u Istri, ne zaobiđite Opatiju i izvrsnu izložbu porculana, haljina, nakita i fotografija nezaboravne carice Sissi.


U petak 24. srpnja 2020. godine u Opatiji, u Švicarskoj kući koja se nalazi u parku Angiolina, otvorena je izložba porculanskog posuđa carske obitelji pod nazivom Dobar tek, carice Sisi. Ova izložba nastavak je suradnje grada Opatije i mađarskog grada Gödöllő u čijoj je organizaciji bila prethodna izložba Modni ormar carice Sisi, održane od srpnja 2019. do travnja ove godine.


IMG_20200726_183031 (2)
Švicarska kuća u parku Angiolina u Opatiji, fotografirala Nikolina Solić

Prethodna izložba Modni ormar carice Sisi 

Elizabeta Austrijska, punim imenom Elizabeta Amalija Eugenija, bila je supruga Franje Josipa I., austrijska carica i ugarsko-hrvatska kraljica, poznata pod nadimkom Sisi. O njenom životu prisjetite se uz video Carica Sissi – Kunsthistorisches Museum – VIDEO

Sisi je bila carica koja je izazivala zanimanje svojim ponašanjem, izgledom i životnom pričom. Izložba Modni ormar carice Sisi prikazala je svojevrsni presjek caričina života, ali i pregled jednog modnog vremenskog razdoblja.

Posjetitelji su mogli vidjeti kako su izgledale caričine svakodnevne haljine, haljine za svečanosti, vjenčana haljina te haljina u kojoj je okrunjena.

Obitelj Czedly

Replike haljina napravljene su u radionici obitelji Czedly, a izložbu je predstavila članica te obitelji Monika Czedly, modna dizajnerica.

Moja se obitelj bavi haljinama još od svibnja 1886. godine kad je moj pradjed Ferenc D`Elia otvorio dućan na adresi Drottya 8 u Budimpeši. Otada je šivanje postalo profesija i strast svih članova moje obitelji. Salon D`Elia u ulici Dorottya bio je toliko izuzetan da su mnogi uglednici kupovali tamo. Natalija, kraljica Srbije, također je 1886. kupovala odjeću u našem obiteljskom dućanu.

Monika Czedly, Modni ormar carice Sisi, srpanj 2019.

Prvi sam puta počela crtati krunidbenu haljinu carice Elizabete kada sam imala pet godina, no tada sam bila premlada da shvatim što sam točno vidjela na slici u knjigama. Dizajnom i kreiranjem vjenčanica bavim se od 1988. i često se u njima nađu elementi krunidbene haljine. Istražila sam život carice Elizabete, pogotovo njezine haljine, i već sam kreirala autentične replike njezinih četrnaest haljina koje prikazujemo na putujućim izložbama diljem Europe. Ovom se izložbom ostvario moj životni san.

Monika Czedly, Modni ormar carice Sisi, srpanj 2019.

Dobar tek, carice Sisi

Na trenutnoj izložbi u Opatiji izloženo je porculansko posuđe posebno izrađeno za kraljevsku obitelj Habsburg, koja je njihovo posuđe koristila u kraljevskim palačama u Budimu i Gödöllőu.

IMG_20200726_183105 (2)
Plakat izložbe, fotografirala Nikolina Solić

Unikatno, ručno oslikano i pozlaćeno porculansko posude izrađeno je u poznatoj tvornici Herend, koja je s radom započela 1826. godine, a traje još i danas.

Carski porculan tvornice Herend

Carska obitelj je prvi porculanski set naručila 1871. godine. Službeni kraljevski porculan bio je bijele boje sa zlatnim ukrasima i imao je monogram FJ iznad mađarske krune. Također, obitelj je posjedovala unikatne porculanske setove u ružičastoj i ljubičastoj boji, najdražim bojama carice Sisi.

IMG_20200726_183644 (2)
Fotografirala autorica

Car Franjo Josip I. iznimno je cijenio rad ove tvornice te ju je čak proglasio službenim opremačem carskog dvora, a u utemeljitelju Móric Farkasházy Fischeru poklonio je plemićku titulu i pravo da koristi uzorke i oblike zatvorene Bečke manufakture porculana.

Zanimljivo, oku ugodno i edukativno

Uz aktualnu izložbu možete pogledati i poneke haljine iz prethodne izložbe, caričin nakit, obiteljske fotografije te uz stručno vodstvo saznati crtice iz caričina zanimljiva života.

Ako ste ljubitelj povijesti i mode, svakako navratite u bajnu Opatiju i posjetite ovu jedinstvenu izložbu koja je otvorena do kraja rujna ove godine.