Premjerno prikazan krajem ožujka 2021. godine, mađarski igrano-dokumentarni film Kraljevstvo bez kralja (Trónfosztott királyság) posvećen je dolasku Karla IV. Habsburško-Lotarinškog u Mađarsku na Uskrs 1921. godine, u pokušaju restauracije kraljevske vlasti. U historiografiji uglavnom zasjenjen drugim (i konačnim) pokušajem povratka prijestolja u listopadu iste godine, ovaj je događaj spomenutim filmom nanovo vrednovan u popularnom formatu.

Prateći zbivanja u poslijeratnoj Mađarskoj od revolucionarnih dana 1918. godine do spomenutog događaja, film ukratko problematizira niz historiografskih pitanja vezanih uz to nestabilno razdoblje – od samog postojanja kraljevstva bez kraljevske osobe do regentske funkcije admirala Miklósa Horthyja. Također, u njegovom središnjem dijelu razrađena je i nepovoljnost onodobnoga političkog trenutka za restauraciju monarhije, s naglaskom ne samo na moguće reakcije susjednih zemalja, već i na odnos takvog čina spram unutarnjeg političkog uređenja tadašnje Mađarske.

Osim doticanja teme koja u hrvatskoj historiografiji uglavnom nije našla odjeka, ovaj je kratak film moguće preporučiti i zbog vrijednosti arhivskih snimki iskorištenih pri njegovoj izradi. S obzirom pak na implikacije koje je potpisivanje mirovnog sporazuma u Trianonu polovinom 1920. godine imalo po neke od hrvatskih krajeva, odnosno na utjecaj koji je Karlov čin imao na vanjsku politiku onovremenog Kraljevstva SHS, film Kraljevstvo bez kralja indirektno čini vrijedan doprinos poznavanju i vlastite nacionalne prošlosti.

Premda je film na mađarskom jeziku, dostupan je i prijevod na engleskom.