fbpx

O portalu

Portal je aktivan od rujna 2018. godine. Glavni cilj je popularizacija recentnih istraživanja iz domaće i strane humanistike. Želimo olakšati dostupnost novih saznanja iz znanosti i obrazovanja te pružiti kvalitetan sadržaj za svakodnevno čitanje.

O autorima

Uglavnom smo povjesničari i povjesničari umjetnosti s interesom za javnu povijest i digitalnu humanistiku te kreativnu metodiku povijesti. Želite li se pridružiti platformi, za dobivanje korisničkog imena i lozinke javite se na info@povcast.hr!

Što objavljujemo?

Objavljujemo recenzije novih knjiga, znanstvenih članaka, neobjavljene radove i intervjue s povjesničarima, promoviramo zanimljive YouTube kanale i događaje te dijelimo kreativne materijale (igre, vježbe, e-knjige, videozapise) za podučavanje u osnovnim i srednjim školama.

UREDNIŠTVO

Student završne godine diplomskog studija povijesti (istraživački smjer: Moderna i suvremena povijest) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i prvostupnik arheologije. Dvogodišnji član uredništva časopisa „Pro tempore“. Širokog područja povjesničarskog interesa u stalnom nastojanju za pronalaženjem fokusa. Trenutno posvećen proučavanju međimurske prošlosti, s povremenim bavljenjem drugim temama.
Student druge godine jednopredmetnog diplomskog studija povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (smjer istraživački, modul ranonovovjekovna povijest). Voditelj projekta "Bulwark of Europe – Digitizing the Habsburg-Ottoman Frontier" i član uredništva časopisa "Pro tempore". Proučavam povijest Vojne krajine, bavim se izradom povijesnih karata i rekonstrukcija utvrda te popularizacijom povijesti.

AUTORI

Magistra ranonovovjekovne povijesti i povijesti umjetnosti. Osnivač je, bivši urednik i trenutni web administrator portala Povcast.hr. Doktorandica je Predmoderne povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s disertacijom "Mapiranje društvenoga prizorišta ranomodernog Varaždina" i istraživačkim interesom za digitalnu historiju i historijsku analizu mreža. Academia.edu: https://tihanakuster.academia.edu/
Magistar moderne i suvremene povijesti. Trenutno pohađa jednogodišnji magisterij iz Komparativne historije na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti (CEU). (Zlo)upotrebljava povijest na svakodnevnoj bazi.
Magistar povijesti. Bavi se (trenutno) rekreativno srednjovjekovnom povijesti, ponajviše bizantskom povijesti.
Magistra povijesti i povijesti umjetnosti s posebnim osvrtom na pomalo nespojive suvremenu hrvatsku povijest i umjetnost baroka u kontinentalnoj Hrvatskoj. Zaposlena u Muzeju Slavonije.
Arheolog, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, te borac za građanska i ljudska prava. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2002. godine. Autor je jedne knjige te više od tristo predgovora, kritika, recenzija, eseja i prikaza u stručnim časopisima i novinama za kulturu.
Mihael Sučić, doktorand povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Autor knjige o povijesti okoliša slavonske Podravine tijekom ranoga novoga vijeka pod nazivom Počeci habsburške Valpovštine. Završio je diplomski studij rani novi vijek na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se povijesti okoliša, ekonomskom povijesti i socijalnom povijesti.
Studentica druge godine diplomskog studija povijesti i pedagogije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Zanima me srednjovjekovna povijest donjeg međurječja Drave, Save i Dunava, srednjovjekovna hagiografija i svakodnevica u europskom srednjem vijeku.
Magistra suvremene povijesti. Trenutno radi u HDA. U slobodno vrijeme vodi se poslovicom „tko pjeva, zlo ne misli“. Kad ne pokušava pjevati, čita, piše i razmišlja o povijesti.
Magistra povijesti umjetnosti i portugalskoga jezika i književnosti, kustosica. Kad ne radi, u slobodno vrijeme surađuje na izložbama, te istražuje, piše i objavljuje o povijesno-umjetničkim temama. Na portalu stvara umjetničku topografiju grada Varaždina.
Magistra edukacije povijesti, magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti i sveučilišni specijalist europskih studija. Završila ljetnu školu holokausta Yad Vashema u Izraelu. Dobitnica stipendije Jewish Foundation for the Righteous i Veleposlanstva SAD u Hrvatskoj. Nastavnica povijesti u OŠ Darda. Majka troje djece.
Rođena je1993. u Splitu gdje je završila Prvu jezičnu gimnaziju. Oduvijek ju je zanimala povijest, posebice ona vezana za Novi vijek te "dugo" 19. stoljeće. Diplomirala je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu 2018. godine, smjer Suvremena povijest. U slobodno vrijeme gleda povijesne dokumentarce kao i hrvatske serijale vezane za povijest kao što su Hrvatski kraljevi i Hrvatske velikane Roberta Knjaza.
Rođena sam 16.06.1993. godine u Bjelovaru. Završila sam Opću gimnaziju u Bjelovaru. Trenutno završavam studij povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (usmjerenje Suvremena povijest). Osim povijesti volim istraživati povijest književnosti i jezika. Obožavatelj sam vintage odjeće i modnih dodataka te volim skupljati stare kuharice. Nakon završetka studija voljela bih naći posao u struci i upisati doktorat.
Magistra povijesti i edukacije povijesti, diplomirala na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s temom ‘Bruno Bušić - intelektualni profil’. U profesionalnom radu trudi se učenicima osnovne škole Klinča Sela, u kojoj radi kao nastavnica povijesti, pokazati mnoga čudesa prošlosti. U slobodno vrijeme trudi se s vlastitim mužem i djecom iskusiti sva čudesa sadašnjosti.
IVO MIŠUR je magistar inženjer strojarstva. Radi kao inspektor u nadzoru tvornica diljem Europe i svijeta. U slobodno vrijeme bavi se istraživačkim radom zavičajne i manjinske povijesti 19. i 20. stoljeća.