U organizaciji portala Kulturflux održat će se 14. svibnja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (18.-19:30h) okrugli stol pod nazivom “Nove perspektive Kurikuluma Likovne umjetnosti i Likovne kulture”. Na okruglom stolu moći ćete čuti stručnjake iz metodike likovne umjetnosti i kulture te studente nastavničkih smjerova koji će govoriti o novim perspektivama koje pruža nedavno objavljeni kurikulum nastavnih predmeta Likovna umjetnost i Likovna kultura. 

Kao što kažu iz Kulturfluxa na Facebook eventu:

“Izradom i objavom novih kurikuluma dospjeli smo do nove obrazovne ere u Republici Hrvatskoj koja se mahom posvećuje izobrazbi novih generacija učenika koji srastaju u autonomne i kritičke individue koje su svjesne nedostataka u njihovim zajednicama i načina na koje žele poboljšati kvalitetu standarda zajednica u kojima se nalaze.

Prepoznata je važnost likovne izobrazbe i njen utjecaj na formiranje vizualne pismenosti i kritičkog razmišljanja koja se između ostalog osuvremenjuje putem uvođenja tematskih cjelina, projektne nastave kao uvriježene nastavne metode i fokusa na stjecanju cjeloživotnih kompetencija kako bi išla u korak sa stvarnim potrebama učenika.”

42e63a093e607c0294417a2da6b69d14

“U to ime okrugli stol služit će kao platforma na kojoj će se kroz niz tema dati odgovore na mogućnosti koje novi predmetni kurikulumi za Likovnu umjetnost i Likovnu kulturu otvaraju. Cilj okruglog stola je da se osvijesti zainteresiranu javnost i buduće nastavnike ili stručnjake o novostima iz kurikuluma i specifičnim problematikama kako bi se stvorio dijalog kojim bi se moglo kritički promatrati odgojno-obrazovne strategije kurikuluma.

Među različitim temama o kojima će se govoriti na okruglom stolu je pitanje izvedbe nastave prema temama, ne stilovima iz povijesti umjetnosti, promjena kanona umjetničkih djela u novim udžbenicima u nastavi povijesti umjetnosti, problem integracije novih kurikulumskih sadržaja i državne mature i pitanje primjene novih nastavnih metoda na predmetu Likovna kultura.

Na okruglom stolu govore:

Josipa Alviž, profesorica na Katedri za metodiku nastave povijesti umjetnosti
Jasmina Nestić, profesorica na Katedri za metodiku nastave povijesti umjetnosti
Ida Loher, profesorica na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti
Vesna Mišljenović, profesorica V. gimnazije Zagreb
Martina Ištvan, studentica nastavničkog smjera povijesti umjetnosti i likovne kulture
Tihana Kušter, studentica nastavničkog smjera povijesti umjetnosti

Okrugli stol moderiraju:
Mirna Bralić, studentica povijesti umjetnosti
Ivana Rogač, studentica povijesti umjetnosti

Organizaciju okruglog stola potpisuje portal Kulturflux.”