Od ljeta 1991. godine, nakon višemjesečne bitke za Vukovar, 18. studenog 1991. došlo je do okupacije Grada heroja – Vukovara.


Dok su ga ljudi iz Vukovara i okolice, ostalih dijelova Slavonije i Srijema, Republike Hrvatske i inozemstva branili, grad je napadalo na desetke tisuća pobunjenih Srba iz istočne Slavonije, Srijema, vojnici/pripadnici paravojnih postrojbi iz Republike Srbije i nekadašnje Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i pripadnici tzv. Jugoslavenske narodne armije.

Zapisi jednog vremena: 18.11.1991.

Grad koji oplakuju rijeke Dunav i Vuka, Grad koji doslovno spaja stoljetne pokrajine nekadašnjeg Trojednog Kraljevstva Hrvatske, Slavonije i DalmacijeSrijem i Slavoniju, napadači su u manje od  tri mjeseca doveli do neprepoznatljivosti.

Doveli su do neprepoznatljivosti Grad koji se više od tri stoljeća gradio, koji je od srednjega vijeka postupno stvarao srednjoeuropski identitet u sklopu srednjoeuropskog kulturnog kruga.

Sljedećih je dana uslijedilo okupiranje ostalih dijelova Vukovara i nekadašnje općine Vukovar

Kao i u drugim dijelovima Republike Hrvatske, navedeni napadači i agresori nastavili su činiti ubojstva i zločine nad hrvatskim i drugim stanovništvom diljem istočne Slavonije i zapadnog Srijema.

Najstrahovitija Ovčara, samo je jedan od njih.